| Lea- moje pesmi | |
|
+11Karoll taj* latani Snowflake.* vvooodnarka zemljan Anja Matjaz Maja Ita-Ines Petja 15 posters |
|
Avtor | Sporočilo |
---|
lea199 Veteran
Število prispevkov : 7295 Age : 72 Localisation : Nova Gorica Emploi : :) Loisirs : :) Registration date : 23/02/2009
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Pet Okt 21, 2011 2:04 pm | |
| Villa quae Sclavorum lingua vocatur Goriza
tisočletje ležiš v zatišju Furlanske ravnine
boleče lepa v sivi eleganci postaranih palač
ženski lik Soče na dosegu pogleda spreminjaš v moško tršati Isonzo
za starim obzidjem gradu duh trepetavega starca šepeta Görz
na predmestnem Rafutu si hiše podajajo večerne odmeve korakov prijetni vrvež nežno nabrekne v večjezične klice Gurize Gorizia Gorica
onstran Trga Evrope v modernih stolpnicah mlajše sestre obstajaš kot Nova Gorica
povezana z obema tvojima deloma sem črpala sokove strpnosti in želela da postaneš to kar si
eno mesto
Görz(nemško), Gurize(furlansko), Gorizia(italijansko)
Villa quae Sclavorum lingua vocatur Goriza - s tem imenom je naselbina prvič omenjena v pisnih virih leta 1001. | |
|
| |
lea199 Veteran
Število prispevkov : 7295 Age : 72 Localisation : Nova Gorica Emploi : :) Loisirs : :) Registration date : 23/02/2009
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Pon Okt 24, 2011 8:33 pm | |
| Jesenska prevara
z barvami obloženi dnevi goljufivo prikrivajo ugasli ogenj
še včeraj v sijoči pajčevini kobacajoče sonce medli za krinko kislih nasmehov
igle mraza stasitim bukvam pletejo žareče pajčolane
Nazadnje urejal/a lea199 Tor Okt 25, 2011 9:40 am; skupaj popravljeno 2 krat | |
|
| |
Maja Veteran
Število prispevkov : 3225 Age : 50 Localisation : Ljubljana Emploi : * Loisirs : * Registration date : 03/11/2009
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Pon Okt 24, 2011 8:46 pm | |
| Lepe pesmi Lea, | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Tor Okt 25, 2011 9:42 am | |
| - Maja je napisal/a:
- Lepe pesmi Lea,
Hvala Maja:) Saj vem, da nisi dolžna, a vesela bi bila, da me opozoriš na tipkarske napake. K sreči objavljam na nekem drugem forumu, kjer so me na to opozorili. Lp, | |
|
| |
Maja Veteran
Število prispevkov : 3225 Age : 50 Localisation : Ljubljana Emploi : * Loisirs : * Registration date : 03/11/2009
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sre Okt 26, 2011 7:10 am | |
| Lea priznam, da tudi, če je tipkarska napaka preberem kot bi moralo biti in grem naprej - tudi sama jih delam veliko in me je vsakič groza, ker jih prvič nisem opazila. V poplavi hitrih sms sporočil ali objav na FB so se (vsaj moji) možgani toliko privadili "pogovornim" besedam, ki so skregane s slovnico, da se včasih sprašujem, kako se bo končalo za ta naš lepi jezik. Uživaj v dnevu | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sre Okt 26, 2011 2:59 pm | |
| - Maja je napisal/a:
- Lea priznam, da tudi, če je tipkarska napaka preberem kot bi moralo biti in grem naprej - tudi sama jih delam veliko in me je vsakič groza, ker jih prvič nisem opazila. V poplavi hitrih sms sporočil ali objav na FB so se (vsaj moji) možgani toliko privadili "pogovornim" besedam, ki so skregane s slovnico, da se včasih sprašujem, kako se bo končalo za ta naš lepi jezik.
Uživaj v dnevu
Oprosti Maja, saj nisem mislila nič slabega. Bilo me je pošteno sram, ker sem v zadnji pesmi napravila tri zelooo velike tipkarske napake. Tista pogovorna beseda štrikanje namesto pletenje ni bila pomembna. Oprosti in bodi lepo:) Lea | |
|
| |
Maja Veteran
| |
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Čet Okt 27, 2011 6:16 pm | |
| | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Čet Okt 27, 2011 6:35 pm | |
| Mimo obljub
prgišče utvar nedolžno kot pesek polzi skozi prste obljub
čez razmočeno listje si opotekaje utira pot osamljen korak
globoko spodaj bit ostaja ledenik | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sob Okt 29, 2011 8:57 pm | |
| Hiša ob potoku 18 - Muočerd
bratec se poredno smeji
med zamazanimi prsti se mu zvija močerad
ga češ ti ga djnem z golet*
deklica beži
v brezglavem strahu pohodi na prekratki verigi priklenjenega psa
Tarzan zacvili zobe zasadi v bledo kožo
mala zastoka
iz odtisa zob zrasejo krvave pike združene v srage stečejo proti kolenu
prebledel deček izza stisnjenih ustnic mrmra
ma sej njsem teu
dolgorepo dvoživko pusti ob vodnjaku
in izgine
ga češ, ti ga djnem z golet* - ga hočeš, dam ti ga za ovratnik
ma, sej njsem teu* - ma, saj nisem hotel | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sob Okt 29, 2011 9:04 pm | |
| Hiša ob potoku 19 - Krmpir
že ob svitu čaka deklica na njivi
ma ti si pej zgudnja* reče sosed in začne izoravati krompir
prst vabljivo zadiši vlažna brazda boža stopala
mala hiti brska s prsti z gomolji polni košaro
pobiralci si pripovedujejo zgodbe se šalijo smejejo
nuna* postreže z izdatno južino
ob mraku se razidejo
nunc Tuonče* otroku stisne nekaj drobiža d buš imjla z cidjele*
krmpir* - krompir ma, ti si pej zgudnja* - ti si zgodnja nunc* - poročen moški nuna* - poročena ženska Tuonče* - oblika imena Anton, Tone d buš imjla z cidele* - da boš imela za bonbone | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sob Okt 29, 2011 9:15 pm | |
| Hiša ob potoku 20 - Dtela*
brleča petrolejka rumenkasto barva sivino polmraka
otroka iz vžigalic sestavljata rimske številke
starša sta pozna zanima ju le ali sta poskrbela za živali
mala se pohvali duosti dtele sm nakosila še z jutre bu zaduosti*
odgovor sproži ploho besed in par udarcev
teta ju brani
n buš jih touku zmirm ubugata*
oče gre spat
mama jamra* sz suhu dtelu n murem futrt prasca*
ma dej no s ži znejdeš zrdi en krjule prov gvišno n crkne* hudomušno reče teta
in s prijaznim lhku nuč* odide
dtela* - detelja
duosti dtele sm nakosila še z jutre bu zaduosti* - veliko detelje sem nakosila še za jutri jo bo dovolj
n buš jih touku zmirm ubugata* - ne boš ju tepel saj vedno ubogata
jamra* - se pritožije
sz suhu dtelu n murem futrt prasca* - s suho deteljo ne morem krmiti prašiča
ma, dej no s ži znejdeš zrdi en krjule prov gvišno n crkne* - ma, daj no se boš že znašla zaradi ene samokolnice prav gotovo ne bo poginil
lhku nuč* - lahko noč | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Tor Nov 01, 2011 9:54 pm | |
| Hiša ob potoku 21 - Prvič v šolo
deklica skuša pogoltniti v grlu zataknjen cmok
v očeh ji izvirata mlačna potoka
negotovih korakov stopa po ozki stezi
višje ob potoku dohiti svetlolaso šolarko strah izzveni ob njenem pogledu
greš v šolo
seveda dobrodušno odvrne mala debeluška
nasmejani stečeta proti šoli | |
|
| |
Tihi-Don Mojster
Število prispevkov : 682 Age : 78 Localisation : * Emploi : * Loisirs : * Registration date : 28/07/2011
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Tor Nov 01, 2011 10:58 pm | |
| - Maja je napisal/a:
- Lea priznam, da tudi, če je tipkarska napaka preberem kot bi moralo biti in grem naprej - tudi sama jih delam veliko in me je vsakič groza, ker jih prvič nisem opazila. V poplavi hitrih sms sporočil ali objav na FB so se (vsaj moji) možgani toliko privadili "pogovornim" besedam, ki so skregane s slovnico, da se včasih sprašujem, kako se bo končalo za ta naš lepi jezik.
Uživaj v dnevu
Če mene vprašaš, kako se bo to končalo za naš prelepi jezik, bom rekel - zelo slabo! Če poslušaš mladino že tako polovico ne razumeš več, čez štirideset let, oni ne bodo razumeli svojih otrok, mi pa bomo mislili, da živimo na drugem planetu, he, he, ... | |
|
| |
Tihi-Don Mojster
Število prispevkov : 682 Age : 78 Localisation : * Emploi : * Loisirs : * Registration date : 28/07/2011
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Tor Nov 01, 2011 11:01 pm | |
| Zadnja pesem mi je pa všeč! | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Pet Nov 04, 2011 8:31 pm | |
| - Tihi-Don je napisal/a:
- Maja je napisal/a:
Uživaj v dnevu
Če mene vprašaš, kako se bo to končalo za naš prelepi jezik, bom rekel - zelo slabo! Če poslušaš mladino že tako polovico ne razumeš več, čez štirideset let, oni ne bodo razumeli svojih otrok, mi pa bomo mislili, da živimo na drugem planetu, he, he, ... Hehe kako prav imaš Tihi don:) | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Pet Nov 04, 2011 8:32 pm | |
Zadnja pesem mi je pa všeč! Hvala, spominček na prvi šolski dan in deklico s toplimi očmi:) | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Tor Nov 15, 2011 9:35 am | |
| Ko
vrtinec dolgo zamolčanih besed prepljúsne čez okámenele brežine
se strastna dvojina spotakne ob neresnice pomešane z drobci spomina
in nabrazda sveženj globokih zarez
| |
|
| |
Tihi-Don Mojster
| |
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Čet Nov 17, 2011 10:05 am | |
Ta pesem pa me je zadela v živo! Toliko pozabljenega gorja je v njej! Resnična:-) hvala za komentar:-) objavim ponovno, nekoliko popravljeno:-) | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Čet Nov 17, 2011 10:08 am | |
| Se zgodi
da vrtinec dolgo zamolčanih besed pljuskne čez okamenele brežine
strastna dvojina se spotakne ob neresnice pomešane z drobci spomina
in si naloži sveženj globokih zarez | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sob Nov 19, 2011 2:00 pm | |
| Hiša ob potoku 22 - Bron
ura kemije
zdolgočasena deklica sanjari
predrami jo učiteljica z vprašanjem s čim mešamo baker da dobimo bron
dolgčas izzveni
nemoč
neznanje
mala trdo stiska ustnice pogled ji bega z obraza na obraz pazljivo motri prisluškuje
na Marjanovih ustnicah se izoblikuje beseda mala pohiti s palico
učiteljica skuša ostati resna tebe bi s palico
mala zardi
smeh zaobjame razred
| |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sre Nov 30, 2011 9:37 pm | |
| Skrotovičena
plesen kot pepelnata sled leze čez obronke
trnje se boleče zadira v postarano polt
skisana sredica se luži odteka z odplako spominov
tanek pramen svetlobe usiha prepuščen krempljastim sencam
v goščavi skovika nočni ptič | |
|
| |
lea199 Veteran
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi Sre Nov 30, 2011 9:39 pm | |
| Apologíja
Pod gladino rojeni mehurčki se v škrlatnem okvirju družijo s plameni in valovijo prek oceanov. Opotekajoče sekunde cvrčijo z glasom razpokane vročine. Žareča svetloba pronica iz preddverja vulkana. Staljena se všiva v drobce spomina. Modrina zrcali strastno uganko. | |
|
| |
Tihi-Don Mojster
| |
| |
Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Lea- moje pesmi | |
| |
|
| |
| Lea- moje pesmi | |
|